Eindelijk in LINDA. (LINDA.)

TEKST KIM VAN DER MEULEN FOTOGRAFIE JEROEN HOFMAN STYLING RICHARD SCHREEFEL VISAGIE JAN FUITE

Best vreemd dat je BN’er bent en nog nooit in LINDA. hebt gestaan. “Ik dacht: ik ben niet interessant genoeg.”

‘Onze foto’s waren te heftig’

SUZANNE KLEMANN (53) is zangeres en vormt met haar zus Monique de band Loïs Lane.
Ze is getrouwd met Minka (50) en heeft een dochter.

“Thuis hangen twee geweldige zwart-witfoto’s aan de muur die voor LINDA. gemaakt zijn. Ik kreeg ze van de fotograaf, een goede bekende. Op de ene lig ik rokend op een bank in een prachtige kamer in Hotel de l’Europe, op de andere zitten Monique en ik in een limousine met een toyboy tussen ons in. Ze waren bedoeld voor het tweede of derde nummer, maar zijn nooit geplaatst: te heftig. Heel jammer. Ik denk dat de redactie nu dolblij zou zijn met die Helmut Newton-achtige foto’s. Monique heeft overigens weleens in het blad gestaan. We doen niet alles samen. Behalve als het om de band gaat. Net als Linda de Mol bemoeien we ons overal tegenaan. Zo hebben we eens nee gezegd tegen Prince omdat hij zijn stempel zo op onze nummers drukte dat we onze stijl niet meer herkenden. En we zijn een eigen platenmaatschappij begonnen. Daardoor werden we vroeger vaak bestempeld als bitches. De wilde tijden heb ik overigens achter me gelaten. Er staat geen tequila meer op het podium maar groene thee.”

‘Wij hadden alle nummers’

ERNST DANIËL SMID (63) is operazanger en presentator. Hij woont samen met Aly (48) en heeft drie kinderen.

“Samen naar La Traviata kijken, in het Scala-theater in Milaan. Dat heb ik Linda de Mol een paar jaar geleden voorgesteld, leuk voor in haar blad. Ik dacht: als ik iemand in de amusementsindustrie kan over tuigen van de schoonheid van opera, is het Linda wel. En dan de opera beleven zoals men dat in de negentiende eeuw deed: kaarslicht, chic restaurant, mooie muziek en dan lekker huilen. Ik zag de zwart-witfoto’s al voor me. Linda in avondrobe, een limousine, paparazzi op scootertjes erachteraan. Ik heb niks gehoord, maar het aanbod blijft staan. Waarom ik niet eerder in LINDA. stond, heb ik me nooit afgevraagd. Klassieke muziek is een ander werk terrein dan de glamour, hoewel Maria Callas dat zou tegenspreken. Tot voor kort kwam LINDA. nog elke maand thuis door de bus. Mijn overleden vrouw Roos was erop geabonneerd. In de huiskamer stond een roomdivider vol; volgens mij hadden we alle nummers. Waar ze nu zijn, weet ik niet. Na haar dood hebben we alles een beetje opgeruimd.”

‘Doe mij maar een krant’

HARRY MENS (69) is presentator, makelaar en ondernemer. Hij heeft een latrelatie met Diana (38) en is vader van vijf kinderen.

“Ik ben één keer eerder benaderd door LINDA., maar dat zag ik toen niet zitten. Ze wilden me samen met mijn dochter Suze interviewen en dan moet je praten over oude koeien en persoonlijke dingen. Dat vind ik niks. Nu dacht ik: ach, ik doe het een keer. LINDA. lees ik niet. Ik hou meer van kranten, per dag neem ik er vier door. Maar als ik iemand zou mogen interviewen, dan zou het Linda de Mol zijn. Op televisie is ze de lachende vrouw die altijd schik heeft, maar ik denk dat achter dat beeld een heel andere Linda schuilgaat. Een serieuzere vrouw, die misschien niet eens over privézaken wil praten. Ik maakte ooit een eigen tijdschrift dat, net als mijn tvprogramma, Business Class heette. Daar ben ik snel mee opgehouden, ik had maar vierduizend abonnees. En dat gezeur over advertentieverkoop. Een blad is moeilijker dan televisie. Het heeft me een hoop geld gekost, maar ik heb mijn verlies genomen.”

‘Ik had ja gezegd’

MARTINE VAN OS (59) is presentator bij omroep MAX. Ze is getrouwd met Wouter (72) en heeft twee kinderen.

“Ik heb geen idee waarom ik nog nooit in LINDA. heb gestaan, dat weet de redactie beter dan ik. Als ik voor het eerste nummer was gevraagd, had ik ook ja gezegd. Voordat ik in het vliegtuig stap voor de opnames van We zijn er bijna!, duik ik steevast de kiosk in om tijdschriften te kopen. LINDA. zit daar vaak tussen. De taboedoorbrekende items met bijbehorende foto’s vind ik ontwapenend mooi, eerlijk en vooral dapper. En de rubriek Stom! is grappig en herkenbaar. Thuis lees ik vooral als ik wil ontspannen. Kussen in de rug, snorrende kachel, deur dicht. Dan moet ook niemand me storen.
Een paar weken geleden liep ik de redactie op, toen ik daar ineens slingers en grote foto’s van mezelf zag hangen. Bleek ik tien jaar bij omroep MAX te werken. Dat was totaal aan me voorbijgegaan. Het is alsof ik er gisteren begon, terwijl ik de MAX-gerechtigde leeftijd inmiddels heb bereikt.”

‘Een dubbelinterview maken lijkt me super’

CATHERINE KEYL (70) is presentator, schrijver en columnist. Ze heeft een latrelatie met Peter (82), geen kinderen.

“Nou jammer, blijkbaar ben ik niet interessant genoeg – dat dacht ik omdat ik niet eerder in LINDA. stond. Het lijkt me super om zo’n dubbelinterview te maken. Met Ahmed Aboutaleb, die beginnend verslaggever was toen ik VeroniqueOntbijtshow leidde. Intrigerend dat iemand die geen woord Nederlands sprak toen hij hierheen kwam, het zover geschopt heeft. Een voorbeeld voor jongeren die klagen over een gebrek aan kansen.
De gedurfde onderwerpen in LINDA. spreken me erg aan. Die reportage over vrouwen met geamputeerde borsten, bijvoorbeeld. Daardoor sta je ineens stil bij dat taboe. Ik heb zelf twee bladen gemaakt, Catherine en Catherinenu. Die eerste titel verscheen slechts vier keer vanwege een zakelijk conflict. Ik zat een jaar flink in zak en as. Ach, de bladentijd is voorbij, net als de televisietijd. LINDA. is de enige positieve uitzondering.
In spelprogramma’s vind ik Linda ongeëvenaard, maar ik zou weleens een uurtje met haar willen praten over haar talkshow. Het mist wat edginess. Haar blad is veel minder keurig.”

‘We hebben allebei rechten gestudeerd’

JOOST KARHOF (47) is journalist en presentator van Nieuwsuur en het radioprogramma Nieuws en Co. Hij is getrouwd met Kim (44), die twee dochters heeft.

“Hoewel ik niet de doelgroep ben, lees ik LINDA. weleens. Vooral in verkiezingstijd lees en kijk ik naar alles, van Elsevier tot RTL Boulevard en van Vrij Nederland tot LINDA. Politici doen dan graag van alles en nog wat om in de aandacht te komen, of het nou om harde journalistiek of entertainment gaat. Het hoort bij mijn werk om daarvan op de hoogte te zijn. Zolang het maar niet over hun privéleven gaat;dat vind ik irrelevant.
De enige overeenkomst tussen Linda de Mol en mij is dat we ooit rechten hebben gestudeerd en daar uiteindelijk niets mee hebben gedaan. Nou ja, omdat ik na mijn afstuderen dacht dat ik er iets mee moest, heb ik bij twee advocatenkantoren gesolliciteerd. Maar toen werkte ik al fulltime voor de regionale omroep.”

LINDA. 150, februari 2017