Dat doet de deur dicht (Het Parool)

Een app waarmee je je voordeur ontgrendelt, een videodeurbel die in de gaten houdt wie voor de deur staat en een IP-camera die rekening houdt met je privacy: wie zijn huis met slimme apparaten wil beveiligen, heeft keuze zat.

tekst Kim van der Meulen

1. Smartphone als sleutel
Sleutels zijn niet meer noodzakelijk, vindt de Amsterdamse scale-up Clay. Het bedrijf houdt zich sinds 2012 bezig met het maken van een digitaal alternatief: software waarmee je deuren op afstand kunt openen met een toegangscode via een app op je smartphone. Handig als je iemand wilt binnenlaten vanaf je vakantieadres of werkplek. “Fysieke sleutels kun je kwijtraken, maar met dit systeem heb je alleen een app nodig,” zegt online content specialist Kristin Pater, die haar kleine Amsterdamse studio ook op deze manier heeft beveiligd. “En een bijbehorend slot. Dat wordt gemaakt door Salto, een bedrijf dat elektronische toegangscontroles levert en Clay onlangs overnam.” Mobieltje leeg als je voor je voordeur staat? Dan kun je de app op je laptop gebruiken. Of je schakelt de buurman in, want je kunt meerdere mensen toegang tot je huis geven. Voor wie dat te scifi vindt is er een een tag, een soort fysieke sleutel die nog het meest lijkt op een sleutelhanger en die je bij verlies kunt blokkeren via de app. “Je hoeft je slot dan niet te laten vervangen, maar kunt gewoon een nieuwe tag gebruiken.” De digitale sleutel wordt nog voornamelijk gebruikt door het bedrijfsleven en co-workingspaces, maar volgens Pater is er steeds meer vraag naar. “We gaan steeds meer naar een smarthome toe, met slimme thermostaten, lampen en muziekinstallaties. Daar hoort slimme beveiliging van je huis bij.” Dit jaar op de planning: de mobile key, waarmee je je telefoon alleen maar even tegen je deurslot hoeft aan te houden om ’m te openen. Via bluetooth, dus zonder toegangscode of internetverbinding.

2. IP-camera in huis
Camera’s die videobeelden rechtstreeks in hoge kwaliteit streamen werden lang vooral in het bedrijfsleven gebruikt, maar dankzij betaalbare IP-camera’s kun je ook je eigen huis professioneel bewaken. Met de Somfy One bijvoorbeeld, een HD-camera met groothoeklens die op een dressoir nog best voor designvoorwerp zou kunnen doorgaan. De camera stuurt pushberichten naar je smartphone als hij onraad ‘ziet’, zodat je live kunt meekijken en tien seconden kunt terugkijken (langer bij een abonnement). Die beelden worden opgeslagen in de cloud – handig voor de verzekering en politie. Je krijgt zo’n pushbericht als de camera beweging registreert. Dan klinkt ook automatisch een harde sirene (90 dB) om inbrekers af te schrikken. Enige nadeel, concludeerde de Consumentenbond: ‘Als je thuiskomt, heb je nog een paar seconden om het alarm te deactiveren – stressvol als je telefoon onderin je tas ligt (of je batterij leeg is).’ Om huisdieren hoef je je dan weer geen zorgen te maken: het alarm gaat alleen af in het geval van de combinatie beweging plus lichaamswarmte. En bij thuiskomst sluit de camera de privay shutter, het luikje voor de lens, zodat je niet zelf de hele avond wordt gefilmd. Extra sirenes, camera’s, deur-, raam- en bewegingssensoren zijn optioneel – en raadzaam, want volgens experts is een systeem pas écht veilig als sensoren of bewegingsmelders laten weten dat een raam of deur geopend wordt als dat niet de bedoeling is.

3. Slimme videodeurbel
Aangekondigd voor het eerste kwartaal van dit jaar in de VS en Canada: de Nest Hello, een videodeurbel van het Amerikaanse Nest, bekend van binnenhuiscamera’s, beveiligingssystemen en slimme thermostaten. De deurbel detecteert of iemand voor je deur staat (ook als er niet wordt aangebeld), stuurt een melding naar je telefoon als iemand op de bel drukt, legt in hoge resolutie vast wie de afgelopen drie uur voor je deur stond (ook hier: oudere beelden zijn beschikbaar bij het afsluiten van een abonnement) en maakt gebruik van gezichtsherkenning. Hopelijk is laatstgenoemde feature van de Nest Hello iets minder gevoelig dan die van de Nest IQ camera, want daarover schreef techredacteur Herman Stil afgelopen zomer nog in deze krant: ‘Die gezichtsherkenning werkt zo goed, dat hij ook portretfoto’s en acteurs op televisie in zijn beeldveld meeneemt, en zich af en toe ook nog vergist in een huisdier.’ Volgens Nest is deze deurbel echter ‘slim genoeg om te weten wat een persoon is en wat niet’. Naast een camera heeft de videodeurbel een ingebouwde microfoon en speaker. Je kunt zelfs vooraf opgenomen berichten aan bezoekers op de stoep laten horen als je niet thuis bent. Een Europese verschijningsdatum is nog niet bekend. Wel zijn er vergelijkbare, al dan niet minder uitgebreide deurbellen van onder andere Ring en Skybell te koop.

4. Slim alarmsystee
Googel ‘slim alarmsysteem’ en je krijgt vanzelf keuzestress. Gelukkig lijken de meeste systemen op elkaar: een basispakket, zoals die van het populaire WoonVeilig, bestaat meestal uit bewegingsmelders, een sirene, een paniekknop waarmee met één druk al je contactpersonen gewaarschuwd worden en een deur-/raamcontact dat een alarm activeert bij het openen van een deur of raam. Bij een inbraakpoging gaat het alarm af en krijg je een melding op je smartphone. Om je huis nóg beter te beveiligen kun je de boel uitbreiden met camera’s, alarmen, flitslichten en glasbreukmelders. Knappe jongen die dan nog inbreekt. Als je een abonnement afsluit, gaat er in geval van nood ook een bericht naar een alarmcentrale. In dat geval neemt de meldkamer contact met je op en kan de politie snel worden ingeschakeld. Tip van de politie: ‘Kies voor een systeem met doormelding van een alarm naar een gecertificeerde Particuliere Alarmcentrale (PAC). Die voldoen aan strenge eisen op het gebied van organisatie, betrouwbaarheid en kwaliteit. De politie reageert alleen op meldingen van inbraken en pogingen die worden doorgegeven door een Particuliere Alarmcentrale of als door een sleutelhouder is vastgesteld dat er daadwerkelijk is ingebroken.’

5. Outdoor beveiligingscamera
Een draadloze HD-camera met bewegingssensoren doet alles om inbrekers af te schrikken: zo heeft de Stick Up Camera van het Amerikaanse merk Ring een breed blikveld (tachtig graden), neemt hij ook ’s nachts scherp beeld op dankzij infraroodverlichting en zijn de beelden live via een app op je smartphone te bekijken. Net als de videodeurbel van Nest heeft de Stick Up Camera een ingebouwde microfoon en speaker, zodat je kunt praten met mensen die voor je deur staan (of een waarschuwing schreeuwen naar ongewenst bezoek op je balkon). Met een abonnement kun je onbeperkt beelden terugkijken in de cloud. Ring werkt momenteel aan beveiligingscamera’s met slimme ledverlichting, die aanspringen bij beweging en signalen doorgeven aan andere slimme beveiligingsapparatuur.

Cijfers

  • Het aantal woninginbraken is licht gestegen: in 2015 werden bij de verzekeraars 61.000 claims ingediend, in 2016 was dat gestegen naar bijna 64.000 (bron: Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars, december 2017).
  • Amsterdam beveiligt zich goed: hier werden in 2016 maar 5,1 inbraakclaims per duizend mensen geteld.
  • Bijna 800.000 Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar slimme apparaten voor beveiliging en veiligheid in huis (bron: Smart Home Monitor 2017, Multiscope).
  • Het meest inbraakgevoelige moment van het jaar ligt net achter ons: dat zijn zoals bekend de feestdagen. Dan komen gemiddeld 350 inbraakclaims binnen, tegenover de gebruikelijke 175 op een gemiddelde dag.
  • Volgens onderzoeksbureau Gartner zal er in 2020 alleen al in de VS jaarlijks ruim 11 miljard dollar worden uitgegeven aan slimme beveiligingstechnieken.

Het Parool, 26 januari 2018