Harde wind, code geel, geannuleerde vluchten: hoed je voor stormachtige herfstdagen. Hoe bescherm en verzeker je huis en haard tegen noodweer?
tekst Kim van der Meulen, illustratie Jip van den Toorn
Een reminder voor wie denkt dat het zo’n vaart niet loopt met stormschade in Nederland: begin dit jaar trok een van de zwaarste stormen ooit over ons land. Hele daken waaiden van woningen, containers werden van schepen geblazen, vrachtwagens kantelden, bomen vielen om en mensen tuimelden over straat. De schade voor particulieren liep in de miljoenen. Metereologen van het KNMI verwachten dat we in de toekomst niet vaker zulke zware stormen krijgen, maar ook minder zwaar stormweer kan een hoop schade veroorzaken. Dit kun je ertegen doen.
Neem een opstalverzekering
Hoewel een opstalverzekering niet wettelijk verplicht is, eisen hypotheekverstrekkers en verhuurders die in de praktijk vaak evengoed. Deze verzekering is sowieso aan te raden, want daardoor wordt schade aan je woning gedekt. Zijn er dakpannen weggewaaid, is een tuinhek ingestort of zijn ramen gesneuveld door noodweer, dan krijg je de schade bij alle woonverzekeringen vergoed. Mits er sprake is van storm: verzekeraars spreken daarvan vanaf windkracht 7 en controleren die bij het KNMI. Het weerinstituut houdt zelf windkracht 9 aan als een kwalificatie van storm, maar verzekeraars wijken daarvan af omdat een kleinere windkracht al flinke schade kan veroorzaken.
Controleer je eigen risico
Voor een opstalverzekering geldt meestal geen of een heel klein eigen risico, maar in het geval van stormschade geldt een eigen risico van zo’n 225 tot 500 euro. “Als het hard stormt, zoals begin dit jaar, zijn er in een korte tijd erg veel meldingen,” zegt Suzan Samson, schade-expert bij Independer. “Als verzekeraars al die kleine meldingen moeten behandelen kost dat veel geld. Daarom vergoeden ze pas vanaf een bepaald bedrag.” Aan dat eigen risico doe je niets, maar prijzen vergelijken kan de moeite lonen.
Neem een inboedelverzekering
Stond een raam nog open tijdens een storm en zijn daardoor ook meubels of andere spullen binnenshuis beschadigd geraakt, dan wordt die schade vergoed dankzij een inboedelverzekering, zeker als je voor de meest uitgebreide dekking kiest. Sluit de opstal- en inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeraar, dan voorkom je mogelijke discussie over wat waaronder valt.
Ga na waarvoor je auto is verzekerd
Een boom, dakpan of gevelsteen kan zomaar op het dak van je auto belanden of je autoruit vernielen. Heb je alleen de wettelijk verplichte aanspraakelijkheidsverzekering (WA), dan wordt dit niet vergoed: je auto is in dat geval slechts verzekerd voor schade die jij ermee veroorzaakt. Samson: “Alleen als er bijvoorbeeld een boom op je auto valt die allang weggehaald had moeten worden, heb je nog een kleine kans dat je de gemeente aansprakelijk kunt stellen. Maar dat zijn lastige trajecten en de kans van slagen is klein.” Heb je naast de WA-verzekering een beperkt cascodekking of ben je allrisk verzekerd, dan krijg je stormschade volledig vergoed – weer op een eventueel eigen risico na.
Meld schade meteen
Een weekje wachten met het aangeven van je stormschade is af te raden. En niet alleen omdat je dit zo snel mogelijk moet melden, volgens de polisvoorwaarden van je verzekering. “De verzekeraar moet binnen redelijke termijn in de gelegenheid worden gesteld te kijken hoe groot de schade is, maar ook om schade te voorkomen,” zegt Samson. “Als je te lang wacht, kan een lekkage door stormschade bijvoorbeeld groter worden.”
Bel bij twijfel
Ligt er maar één dakpan op straat en kun je die op z’n plek terugleggen zodat het probleem is opgelost? Dan hoef je niets te melden. In alle andere gevallen én bij twijfel: bel de verzekeraar. Die kan bepalen of een schade-expert moet langskomen en kan vertellen wat je kunt doen om erger te voorkomen. Samson: “Als die ene dakpan precies van de verkeerde plek is weggewaaid, kun je al met een lekkage zitten. Kleine schade kan grote gevolgen hebben.”
Ruim rommel niet meteen op
Begin niet meteen met puinruimen: als de verzekeraar een expert langsstuurt, wil hij of zij de schade goed kunnen opnemen. Je woning in goede staat houden is belangrijk. Verzekeraars kunnen weigeren een vergoeding uit te keren als de schade-expert constateert dat er schade is door achterstallig onderhoud, liet het Verbond van Verzekeraars eerder in deze krant weten. Je kunt wel alvast foto’s van de schade maken als bewijs voor de verzekering.
Loop een rondje om je huis
Om stormschade te beperken, is het verstandig regelmatig de buitenkant van je woning te controleren op bijvoorbeeld takken die tegen ramen en muren kunnen slaan bij zware windstoten. Snoei bomen als dat nodig is. Controleer of ramen en deuren gesloten zijn, of de schutting stevig staat en of de dakpannen heel zijn en op hun plek liggen. Controleer het metsel- en voegwerk op scheuren en check of het houtwerk goed onderhouden is zodat het niet snel beschadigt. Tot slot: zorg ervoor dat dakgoten schoon zijn en dat de (balkon)afvoer niet verstopt is. Dat maakt de kans op wateroverlast door storm al een stuk kleiner.
Zet alles vast
Ruim tuinmeubilair en bloempotten op, zodat ze niet wegwaaien met schade tot gevolg. Kunnen ze niet naar binnen, zorg dan dat ze vastzitten, bijvoorbeeld aan de buitenmuur. Denk niet dat die trampoline, barbecue en vuilnisbak zwaar genoeg zijn om te blijven staan: tijdens de storm van begin dit jaar schoven zelfs Dixi’s over straat.
Laat de auto staan
Ga de weg niet op als het niet nodig is bij een weeralarm of storm. En parkeer je auto bij voorkeur niet onder of direct naast een boom. Kan het echt niet anders en moet je er toch met de auto op uit, houd dan beide handen stevig aan het stuur, houd extra afstand, matig je snelheid en let extra goed op andere automobilisten – één rukwind en ook zij slingeren over de weg. Rijd desnoods naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats en wacht tot de wind afneemt.
Het Parool, 28 september 2018