Zes boeken maken kans op de BookSpot Literatuurprijs 2018 die 8 november wordt uitgereikt. De genomineerde auteurs vertellen, verdeeld over twee artikelen, over hun boek en hun inspiratie. De genomineerden: Tommy Wieringa, Peter Middendorp, Arjen van Veelen, Peter Verhelst, Aukelien Weverling en Suzanna Jansen.
Tommy Wieringa – genomineerd voor De heilige Rita
Waarom moeten we uw boek lezen?
“Om je ervan te vergewissen dat er leven is voorbij de Randstad en dat de periferie net zo goed tot ons land behoort als het centrum; mogelijk is het er zelfs interessanter. Mijn roman speelt zich af in een krimpregio in Twente, een fijne bestemming voor senioren om met een e-bike doorheen te fietsen, maar je kunt er beter niet oud worden in een boerderijtje achteraf. Het idyllische landschap herbergt veel eenzaamheid.
Mijn hoofdpersoon Paul is 50 en woont met zijn vader in zo’n boerderij. Ik wil het verdrietige gegeven laten zien van volwassenen die altijd kind zijn gebleven omdat ze het ouderlijk huis nooit verlaten hebben, en nu met mantelzorg belast zijn. Als zijn vader naar het ziekenhuis moet, is Paul voor het eerst in zijn leven helemaal alleen op de boerderij. Zijn angsten ontwikkelen zich tot paranoïde wanen. Volgens mij was het Hermans die zei: grote literatuur is provinciale literatuur. Laten we hopen dat dat gelukt is.”
Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik gebruik andermans literatuur altijd sterk om mezelf op gang te houden en mezelf aan te sporen. Bij het schrijven van mijn vorige roman, Dit zijn de namen, was ik sterk onder de indruk van Hotel Savoy en Radetzky March van Joseph Roth. Er zijn weinig schrijvers die het menselijk gedrag met al zijn tekortkomingen, glorie en verlangen zo scherp doorzien.”
Peter Middendorp – genomineerd voor Jij bent van mij
Waarom moeten we uw boek lezen?
“Omdat het een aangrijpende leeservaring is. Toen de moordenaar van Marianne Vaatstra was gepakt, ben ik naar zijn boerderij gereden, bij mij in de buurt. Die zag er ongelooflijk normaal uit. Ik vroeg me sterk af: hoe zag dat gezinsleven er hierbinnen uit? Dat gegeven heb ik geleend voor mijn roman. Ik heb me geprobeerd te verdiepen in dit type dader, zonder hem vrij te pleiten.
Als lezer kun je je bedrogen voelen: je leeft mee met mijn hoofdpersoon, tot je je ineens weer realiseert dat hij iets verschrikkelijks heeft gedaan. Hij is een onbetrouwbare verteller, die voor zichzelf probeert te verantwoorden waarom hij een moord heeft gepleegd en erover heeft gezwegen.
We denken graag: iemand die iets geks doet, is gek. Een comfortabele gedachte, want daarmee is hij niet een van ons. Maar dat is mijn hoofdpersoon wel. Dat is het enge. Hij is geen psychopaat, maar heeft psychologische diepgang. Een vader en een dader.”
Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik heb Misdaad en straf van Fjodor Dostojevski herlezen toen ik aan mijn boek begon. Technisch onhandig dat het begint met een moord, want daarna is de spanning eigenlijk weg, maar toch blijft het boeiend. Een combinatie van ambacht, techniek, talent en geestkracht.”
Arjen van Veelen – genomineerd voor Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
Waarom moeten we uw boek lezen?
“Het is een ode aan vriendschap en een manier om betekenis te geven aan het verlies daarvan. Mijn boek is losjes gebaseerd op het overlijden van mijn goede vriend en schrijver Thomas Blondeau, die in 2013 plotseling overleed. Daarmee heeft het een autobiografisch element, maar het verhaal gaat verder dan mijn eigen sores. Vriendschap en verlies zijn universele thema’s. Ze bieden in mijn boek tegenwicht aan de huidige tijd, waarin menselijke relaties en vriendschappen gedomineerd lijken te worden door algoritmes en de vluchtigheid van sociale media.
Mijn boek is zowel een essayistisch verhaal als een reisverhaal: de hoofdpersoon gaat naar Alexandrië om de boeken van zijn overleden vriend in de beroemde bibliotheek te zetten. Thomas wilde met zijn werk de eeuwigheid bereiken; ik wilde zien in hoeverre ik die wens alsnog in vervulling kon laten gaan. Op een manier die voor iedereen interessant is.”
Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
‘Terwijl ik aan mijn boek werkte, las ik
Zen and the Art of Motorcycle Repairs van schrijver en filosoof Robert M. Pirsig. Formeel gaat het over een persoonlijke crisis en zenboeddhisme, maar het is tegelijkertijd een autobiografisch en essayistisch boek. En een roadtrip, waarin de klassieke oudheid een rol speelt. Heel inspirerend.”
Peter Verhelst – genomineerd voor Voor het vergetenWaarom moeten we uw boek lezen?
“Omdat ik geprobeerd heb vorm te geven aan verdriet. Dat wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar dat is het niet noodzakelijk: het is een oerkracht die ons in beweging zet. Toen mijn moeder in 2015 stierf, zag ik wat een ravage het aanrichtte in mijn familie. Mijn vader, een imposante figuur, werd plots een totaal vernietigde man. De wereld die je altijd hebt gekend is plotseling raadselachtig, en lijkt zinloos.
Ik wilde onderzoeken wat verdriet betekent en het omzetten in literatuur. Dat is letterlijk wat ik doe in mijn boek: zelfs in een haiku, zowat het onnozelste wat er is, probeer ik vorm te geven aan verdriet.
Mijn boek is dan ook een ode aan het menselijk vermogen om kunst te maken: veel kunst zou er niet zijn zonder verdriet. Het biedt troost te weten dat dit gevoel overal ter wereld hetzelfde is en ons niet alleen kapotmaakt, maar ook schoonheid voortbrengt.”
Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik heb mateloze bewondering voor Samuel Beckett. Hij slaagt erin mensen in hun lulligheid te tonen, maar tegelijkertijd vieren ze de zinloosheid. Hij schrijft fenomenaal goed, zonder gedoe en zonder beelden. Zijn boek Gezelschap telt nog geen vijftig pagina’s, maar is zo troosteloos kaal dat het troostend wordt.”
Aukelien Weverling – genomineerd voor In alle steden
Waarom moeten we uw boek lezen?
“Mijn boek schetst een beeld van Nederland in 2070, waarin we in een dystopie leven. Alles wat ik beschrijf is fictief, maar gebaseerd op huidige ontwikkelingen. Zo wordt iedereen online in de gaten gehouden en bouwen grote bedrijven hele wijken, wat Ikea bijvoorbeeld in Europese steden wil doen. Als je te veel water hebt gebruikt, knipt er een schandelamp boven je woning aan en zit je een tijd zonder, een systeem waar in Masdar City in Abu Dhabi mee wordt geëxperimenteerd. En het idee van wijken die zijn opgedeeld naar inkomen, waarbij mensen boven hun werk wonen en onder hun werk winkelen, baseerde ik losjes op het multifunctionele gebouw De Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas. Losjes, want zijn visie voor deze ‘verticale stad’ is eerder utopisch dan dystopisch.
Wat ik wil zeggen: je kunt vandaag de keuzes maken die de wereld van morgen, zoals die geschetst wordt in In alle steden, onmogelijk maken.”
Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik geloof niet in één boek dat me het meest geïnspireerd heeft. De stijl waarin een boek geschreven is moet het verhaal ondersteunen, vind ik. Dat doet Joseph Heller in Catch 22 bijvoorbeeld prachtig: alles aan dit boek is een catch 22. Naast een goed verhaal moet er een melodie in de taal zitten.”
Suzanna Jansen – genomineerd voor Ondanks de zwaartekracht
Waarom moeten we uw boek lezen?
“Je wordt meegenomen in het leven van twee jonge mensen die de moed hebben iets te doen waar niemand op zit te wachten. Vanaf de optimistische jaren twintig, het machinetijdperk dat alles zal veranderen, jagen ze hun droom na.
Cornelis van Eesteren wordt architect tegen de wil van zijn vader en ziet het als zijn levenstaak de nieuwe tijd vorm te geven. Steffa Wine wordt danseres in een tijd dat zoiets een schande was en is daarmee pionier in een vak dat niet eens bestond. Hun compromisloosheid en gedrevenheid is fantastisch. Maar ze betalen ook een prijs.
Samen hebben ze de wederopbouwwijk gevormd waarin ik ben opgegroeid: ontworpen door Van Eesteren en bezield door de balletschool van Steffa Wine. Ik had net zo’n vurige droom en het boek vertelt hoe het daarmee evengoed mis kan gaan. Maar het verhaal is universeler: mijn boek laat zien hoe we met zijn allen proberen het leven vorm te geven en waarom kunst daarbij noodzakelijk is.”
Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“De eeuwige bron van Ayn Rand inspireerde me enorm bij het schrijven van mijn boek. Het vuur van hoofdpersoon Roark en de onverbiddelijke trouw aan zijn visie, ongeacht wat dat hem kost, joegen mij voort bij mijn werk. Prachtig dat je met woorden alleen zo’n passie kunt overbrengen.”
NRC NXT + BookSpot, oktober 2018, op NRC.nl in twee artikelen verschenen (1, 2).