Humberto Tan (50) is ondernemer, Omroepman van het Jaar en bovenal presentator. Behalve in RTL Late Night is hij vanaf vanavond te zien in Het zijn net mensen.
KIM VAN DER MEULEN
Toen u in januari de prijs voor Omroepman van het Jaar kreeg, zei u dat u zich in twintig jaar televisiewerk voor het eerst serieus genomen voelde. Wat bedoelde u daarmee?
“Wat ik doe is heel vluchtig, wie zou daarbij moeten stilstaan? Als ik al commentaar op mijn werk krijg, is het vaak negatief, een enkele keer zegt iemand: dat was mooi. Ik doe het er niet voor, maar uiteindelijk kan niemand zonder schouderklopje. En dit was wel een hele stevige, een eer. Ik weet nog dat Barend en Van Dorp deze prijs kregen, zij maakten een programma waar ik lang naar keek. En nu zit ik met RTL Late Night op hun oude tijdslot én heb ik ook die prijs. Dat vind ik wel stoer. Tegelijkertijd: hoe mooi het op papier ook is, de volgende dag moet je weer door.”
Een van die commentaren is dat Late Night te soft is, uw toon te vriendelijk.
“Dat mijn toon anders is, betekent niet dat ik de vinger niet op de zere plek kan leggen. In de uitzending vertelde een schooldirecteur laatst over het feit dat kinderen met hoogopgeleide ouders vaak meer kansen krijgen dan kinderen met laagopgeleide ouders, ook al zijn ze even intelligent. Een schijnoplossing daarvoor: de rekentoets. Als ik nu op school had gezeten, had ik dus niet kunnen studeren, want ik kan niet rekenen. Zo creëer je een klimaat waarin mensen worden geremd in plaats van gestimuleerd. Daar kan ik me echt over opwinden. Ik heb niet de illusie dat ik een probleem kan oplossen als presentator, maar ik kan het wel aankaarten.”
U sprong in het gat van Barend & Van Dorp met uw latenightprogramma. Neemt u makkelijk risico’s?
“Risico’s nemen hoort erbij, al denk ik liever in kansen. Ik neem altijd beslissingen op basis van de volgorde: natuurlijke interesse, kansen zien en doen. Het zijn net mensen is ook een risico: het is een bekend primetime-zaterdagavondprogramma, waarin ik Paul de Leeuw opvolg – een grootheid op entertainmentgebied – en alle teamcaptains worden dit seizoen vervangen. Maar ik denk dan: een leuk programma over dieren, een quiz waar je iets van leert, er wordt gelachen en het kost me maar drie opnamedagen. Dus: doen.”
“Twee weken geleden was Andruw Jones te gast in Late Night, die een twintigjarige carrière bij de grootste Amerikaanse honkbalclubs had. Een kwestie van geluk, zei hij. Onzin. Hij herkende een kans en was voorbereid op wat er kwam. Soms heb ik het idee dat dat bij mij ook zo werkt.”
Heeft dat ook weleens verkeerd uitgepakt?
“Ja, kansen herken je soms door te mislukken. Mijn man kan niet dansen pakte minder goed uit dan gehoopt en bij Talpa is ook niet alles goed gegaan. Maar daardoor kwam ik wel bij 538 en RTL terecht, kon ik een huis kopen en intensief met John de Mol samenwerken. Garantie op succes heb je nooit, dus als je faalt: opstaan, kijken wat beter kan en hup, doorgaan. Het is maar entertainment; we proberen mensen te vermaken, te informeren. Soms lukt dat, soms niet.”
“Als je het maar doet met oprechte interesse en nieuwsgierigheid. Al weet ik ook wel dat ik makkelijk praten heb; als ik een idee heb, gaat RTL er meteen achter staan. Met zo’n evenement als Let’s Dance in de Ziggo Dome zou ik bijvoorbeeld wat voorzichtiger zijn als ik het helemaal zelf moest financieren. Daar heb ik de tijd trouwens ook niet voor. Ik ben ondernemer, maar vooral presentator.”
Kijkt u als ondernemer ook naar de concurrentie – naar andere presentatoren en latenightshows?
“Eigenlijk niet. Nou ja, ik houd iedereen wel in de gaten, maar het lijkt me niet gezond als meneer Jumbo constant kijkt naar wat Albert Heijn doet. Je moet je eigen koers varen. Pauw, DWDD en Late Night hebben allemaal gasten aan tafel en zijn live, en tuurlijk denk je soms: die gast had ik willen hebben, maar voor iedereen is een publiek. De koek is nog lang niet op. Ik denk dat er nog wel een latenightprogramma bij kan. Al wordt het moeilijker – er is nu ook concurrentie van online aanbieders als Netflix en Videoland.”
Dat zijn toch geen kanalen voor een latenightshow?
“Je weet maar nooit. Ik was onlangs bij de uitreiking van de VEED Awards, de Oscars voor YouTubers. Een van de jongens daar, Kelvin van de Cinemates, gaf daar een goede tip: luister niet naar mensen boven de 25. En weet je: hij heeft gelijk. Ik maak voor NOC*NSF vlogs waarin ik op bezoek ga bij sporters en overweeg een eigen vlog, en merk hoe lastig het is om die filmpjes op een vast tijdstip te laten posten. Voor die jonge jongens is dat niet eens een vraag, het zit in hun bloed.”
“Toen Instagrammodellen Tavi Castro en Nochtli Peralta Alvarez te gast waren in de uitzending, keken ze naar mijn Instagramaccount en zeiden: ‘Sorry, maar dit ziet er gewoon niet uit.’ Ze vonden mijn foto’s rommelig, schuin, onduidelijk. ‘Maar ik heb 200.000 volgers,’ zei ik nog. Zij hadden er 1,3 miljoen. Nu is geld verdienen via Instagram mijn ambitie niet, maar het was wel grappig om te merken dat die denkwijze niet eens in me opkomt. Zulke dingen moet je aan jongeren overlaten.”
Toch overweegt u een eigen vlog. Waarover?
“Ik houd het een beetje vaag, want de wereld kijkt mee. Als ik het in z’n algemeenheid mag beschrijven: het moet mijn eigen wereld reflecteren, mijn eigen interesses. Op een apart kanaal, niet op tv. Daar ga ik van die jongens voor inschakelen, hoor. Die weten wat goede tijden zijn om te posten, hoe vaak, en wat mijn rol daarin moet zijn.”
Hoe zit het met jong talent in de televisiewereld?
“Bij BNN-Vara zitten ze goed met onder anderen Jan Versteegh en Geraldine Kemper. Die kunnen echt wel wat. En Luuk Ikink, onze sidekick bij Late Night. Er is ruimte voor meer talentvolle makers, maar ze moeten maar net de kans krijgen. Het is makkelijk om te zeggen dat Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw goed zijn; die zijn bewezen goed. Kijken naar de potentie is veel moeilijker, maar ook mooier.”
Het Zijn Net Mensen, zaterdagavond, RTL4, 21.25 uur.
CV
Geboren Paramaribo, 26 oktober 1965
Opleiding vwo, rechten aan de UvA
Loopbaan 1991-1993 Forza TV, 1993-2004 NOS Studio Sport, 1995-2000 NOS Journaal, 1999 start kledinglijn ‘Humberto’, 2005-2007 Café de Sport en NSE bij Talpa, 2007-heden diverse programma’s bij RTL (RTL Boulevard, eredivisievoetbal en sinds 2013 RTL Late Night), 2008 De wedstrijden bij Eredivisie Live, 2010-2013 presentator On the Move / BNR Humberto Tan bij BNR Nieuwsradio. Tan schreef vijf boeken. In november presenteert hij voor de tweede keer het dansevenement Let’s Dance in de Ziggo Dome.
Het Parool, 30 april 2016