Verhuizen zonder auto (Het Parool)

Wie weleens heeft geprobeerd met een bus vol huisraad door het centrum te rijden, kent het leed dat verhuizen per auto heet. Gelukkig zijn er alternatieven.

Verhuizen levert vaak stress op: elke ruimte in huis moet worden uitgeplozen, boeken, kleren en pannen moeten in dozen, abonnementen moeten worden opgezegd en er lijkt geen einde te komen aan de mensen en bedrijven die een adreswijziging moeten krijgen. En dan kost het vaakook nog een week of langer om een vergunning te krijgen om voor de deur te kunnen laden en lossen. Dat laatste – en de stress van het manoeuvreren met een overvol busje – kun je in elk geval voorkomen

1. XL-bakfiets
Vooruit, het is even wennen om een zwaar beladen bakfiets te besturen en dat je geen paaltjes of toeristen raakt bij de eerste poging kunnen we niet garanderen, maar met een beetje oefening is de bakfiets een uitkomst. Amsterdamse studenten met verhuisplannen kunnen bij de Asva Studentenunie terecht, waar ze al voor 10 euro per dag een enorme bakfiets (2×1,35 m) kunnen huren. Ben je student-af en wil je ook nog een beetje in stijl verhuizen: op Huureenbakfiets.nl kun je een opgeknapte bakfiets uit 1986 huren (voor de kenners: een klassieke Gazelle Apollo) die 35 euro per dag kost.

2. Fietsaanhanger
Niet geschikt voor grote meubels en matrassen, wel voor zware dozen vol boeken, elektronica en woonaccessoires: de fietsaanhanger. Deze bagagekar weegt bijna niets en is daarmee een geliefd item voor fietsvakanties, maar je kunt ‘m ook prima gebruiken voor het verhuizen van kleine spullen (tot een totaalgewicht van 45 kilo). Bij MH Verhuur aan de Sijsjesbergweg (Zuidoost) huur je de Burley Nomad voor 6 euro per dag, inclusief waterdichte hoes zodat je spullen droog overkomen. Op spullenleensite Peerby.com worden ook fietsaanhangers en bakfietsen verhuurd. Laat de verhuurder wel even weten dat je van plan bent ermee te verhuizen, want daar zijn niet alle aangeboden bakfietsen en fietskarren geschikt voor.

3. Bezorgservice
Passen je spullen in een doos en weegt die maximaal 25 kilo? Dan kun je die laten ophalen en een dag later laten bezorgen op je nieuwe adres. De Amsterdamse start-up Plukkup is gespecialiseerd in het nasturen van items die vakantievierders in hotels hebben achtergelaten, maar pikt net zo lief jouw pakket (maximaal 80x60x50 cm) op. Plukkup maakt gebruik van busjes van bezorgdiensten die na levering in jouw buurt anders leeg zouden terugrijden naar hun depot, dus je belast het milieu er naiuwelijks mee. Als je je pakket voor 17.00 uur aanmeldt op Plukkup.nl, wordt het de volgende dag opgehaald. Verzenden is op eigen risico. Of, zoals de site vermeldt: ‘Omdat het pakket via een distributiecentrum en verschillende vervoerders bij je wordt aangeleverd, raden we aan om het Chinese bordje van oma niet los in de doos te doen.’ Pickthisup.nl hanteert hetzelfde principe, maar dan met particulieren die toch al onderweg zijn en jouw pakket, meubel of witgoed net zo makkelijk meteen naar je nieuwe adres brengen – een soort Uber voor spullen.

4. Meubeltransporter
Wie verhuist naar een paar straten verderop, heeft mazzel: een bank is met een beetje goede wil en sterke vrienden nog wel te tillen en een kledingkast kan meestal in onderdelen vervoerd worden op een meubeltransporter (ook wel: meubelroller), een platte kar die bij de Hema voor 14 euro te koop is en die je tot 200 kilo kunt belasten. Een duwkar en steekwagen zijn bij onder andere Boels te huur voor respectievelijk zo’n 13 en 17 euro per dag. Proberen ermee in de tram te komen, is op eigen risico: de GVB staat het meenemen van handbagage toe op voorwaarde dat er voldoende ruimte is, en als je spullen hinder veroorzaken kan de conducteur je toegang weigeren.

5. Extra handjes
Niet alle meubels laten zich zonder auto vervoeren – probeer een wasmachine of massief houten eettafel maar eens per fiets te verhuizen. Voor grof geschut zijn er gelukkig volop verhuisdiensten. Zo is er De Meubeltaxi, een bedrijf van twee dertigers die hun diensten hebben opgesplitst in onder andere ‘bank vervoeren’, ‘wasmachine verhuizen’ en ‘pianovervoer’, zodat je niet vastzit aan de kosten voor een complete verhuizing. Om wegwijs te worden in het enorme aanbod verhuisservices, is er de Amsterdamse start-up ScanMovers: een onafhankelijk platform dat alle beschikbare verhuizers vergelijkt. Je vindt hier grote, erkende bedrijven, goedkopere studentenverhuizers en eenpitters. Ook handig als je geen vervoer, maar een inpakhulp of een sjouwhulp nodig hebt. De woorden ‘transport’, ‘sjouwers’ of ‘bus met chauffeur’ invoeren op Marktplaats werkt natuurlijk ook altijd.

6. Netwerk
Heb je rijangst, geen rijbewijs en/of geen busje je zware spullen te verhuizen en levert een Facebookoproep niets op? Probeer dan eens hulp in te schakelen tegen een klein bedrag of een wederdienst (gezien: eten koken, hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief, juridisch advies, een avond oppassen) op Ruilen.nl, Dienst4dienst.nl, Croqqer.com of in een Facebookgroep van je oude of nieuwe buurt. Met dat laatste doe je misschien meteen nieuwe contacten op in de buurt.

7. Spullen laten ophalen
Niet al je spullen verdienen een plek in je nieuwe woning: een verhuizing is het uitgelezen moment om eindelijk eens afscheid te nemen van dat vloerkleed met vlekken of de door de kat opengekrabde bank. Om die naar de kringloop te brengen, heb je ook geen auto nodig. Verkeren je oude meubels nog in enigszins goede conditie, dan kun je ze (al dan niet gratis) op Marktplaats aanbieden op voorwaarde dat de koper ze zelf afhaalt. Of je laat ze ophalen door de kringloop. Kringloopcentrum Zuidoost haalt schone, complete en werkende spullen op afspraak gratis op in heel Amsterdam, net als de Kringloopwinkel van Kerk & Buurt Westerpark.

Het Parool, 5 oktober 2018