Zomer! (Het Parool)


Zing, spring, lach, feest en ga kopje-onder: het is zomer. Voor het vakantiegevoel hoef je de stad niet uit. Dit gaan we doen.

Koffiecocktail on the rocks
IJskoffie is zó 2016. Deze zomer gaan we voor verfrissende drankjes met cafeïne én alcohol, in de vorm van heuse koffiecocktails. Denk aan een Tia Maria Mint Americano: een dubbele espresso met Tia Maria, verse munt, bruiswater en vermalen ijs. Of, in de VS al op de drankkaart gespot: de Orange Is The New Black – espresso, chocolade-sinaasappelganache (die crème in bonbons), bourbon en gestoomde melk. Liever een virgin koffiecocktail? Starbucks serveert de Cold Brew With Nitro, gemaakt van koffiebonen die ruim twintig uur in koud water zijn geweekt en met stikstof bereid. Zonder ijs, maar koud zat.

Snackvoerfestivals
Voordat je op 8 juli je tanden kunt zetten in verse en originele pizza’s – van sushipizza tot pizza gyros – moet je wel wat doen: een hardloopparcours van vijf kilometer afleggen door het Amsterdamse Bos. En dat is geen straf, want tijdens deze eerste editie van de Amsterdam Pizzarun ren je tussen slingerende tomaten en enorme kazen door en krijg je water en pizzapunten aangereikt. Meer snackvoer vind je 15 juli tijdens BitterFest in restaurant Atelier. Hier krijgt de bitterbal eindelijk wat hij verdient: een eigen festival, inclusief bitterbalstempelkaart, bijpassende biertjes en dj’s. Ga naar Blijburg aan Zee als je meer van de Aziatische keuken houdt: op 28 en 29 juli bestel je hier tijdens het Happy Sushi Festival sushiburgers, poké bowls en sushi-burrito’s.

Party like it’s 1999
Haal je plateauzolen en Spice Girlknotten maar van zolder, want Return 2 the 90’s in het Arenapark heeft een line-up waar je vroeger van droomde: Mental Theo, Party Animals en T-Spoon – en uiteraard zoveel Eurodance en happy hardcore dat je er bijna weer van gaat houden. Op diezelfde dag is er op Sportpark De Eendracht de tweede editie van Het Land van Ooit Festival, met hits van weleer van Def Rhymz, de Mega Blubber Power Race uit Telekids en de grootste ballenbak van Amsterdam. Hou je vooral niet in. Hou je meer van het moderne (elektronische) werk, dan is het vijfjarige jubileum van Watervrees een goed alternatief: ga op 29 juli aan boord bij steiger 14 achter het Centraal Station voor een dampend dancefeest dat zich het beste laat omschrijven als ‘dikke beats op een boot’.

Cultuur snuiven
Ook met barbecueverbod is er reden genoeg om deze zomer naar het Vondelpark te fietsen: in het Openluchttheater laten bekend en aanstormend talent zien wat ze in huis hebben. Kirsten van Teijn speelt bijvoorbeeld haar tweede muzikale cabaretvoorstelling (1 juli), de Belgische zangeres Esther Von Haze zingt popnummers met jarentachtigvibe (22 juli) en cabaretier Henry van Loon speelt zijn vierde soloprogramma (5 augustus). Ook in het Amsterdamse Bostheater snuif je cultuur in de buitenlucht: daar zie je vanaf 25 juli Julius Caesar, gebaseerd op het verhaal dat Shakespeare over de Romeinse generaal schreef. Met het blazersensemble van The Kyteman Orchestra en onder anderen Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Charlie Chan Dagelet in de hoofdrollen. En nu we toch in klassieke sferen zijn: de Robeco Summer Nights in het Concertgebouw worden op 1 juli geopend door Arthur en Lucas Jussen. Naast veel klassiek-muziekgeweld zijn er ook pop- en jazzoptredens, filmmuziek, lezingen van Erik Scherder en Leo Blokhuis, en onder het motto ‘Viva la diva’ zingen Sven Ratzke en Tania Kross met het Metropole Orkest.

Sportzomer
Voor het eerst is Nederland gastland voor het EK vrouwen – en dan wordt het ook nog eens het grootste Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen tot nu toe. Om dat nieuws nog wat heugelijker te maken verschijnt er ook nog een officieel stickeralbum van dit EK. 40 pagina’s, 16 teams, 334 stickers van alle spelers en teams: zo kom je de zomer wel door. Kom je liever zelf in actie: de nieuwste vorm van yoga is er een met je kat. Ofwel: laat je huisdier onder je door lopen en aan je mat snuffelen terwijl je de Neerwaartse Hond doet. Lachen en knuffelen maakt de oefeningen extra ontspannend, aldus experts. En het is natuurlijk een stuk beter te doen dan squatten met je Berner Sennen in je nek voor de Amerikaanse #squatyourdogchallenge.

Het Parool, 21 juni 2017